Maker: Gurraramawuy Munyarryun / Clan: Wangurri / Area: Halinybu

Deze aankoop heb ik via Guan Lim gedaan, een fantastische traditionele yirdaki, speciaal voor de NE Arnhemland style. Zijn website http://www.ididj.com.au geeft veel eerlijke informatie over de traditionele leefwijze van de aboriginals.


Maker: Datjirri Wurungmurra / Clan: Dhalwangu / Area: Gurrumuru
Mijn laatste aanschaf om het didgeridoospelen nog meer te kunnen perfectioneren.


Didgeridoo is niet het aboriginal woord dat gebruikt wordt voor een ceremonieel instrument dat oorspronkelijk uit het noorden van Australie komt en gebruikt wordt door de Yolngu(aboriginals). De didgeridoo heeft een zeer belangrijke functie in het culturele- en is een link naar hun spirituele leven De didgeridoo of yirdaki is eigendom van deze mensen. Zij zijn de beschermers van de songs en de geschiedenis van het instrument.

Het geluid van de didgeridoo is de sound van de "spirit". Het oergeluid dat ons leidt naar de oorsprong van de aboriginals.
Er is een spirit van het instrument, de maker, de speler en een universele spirit dat ons allemaal met elkaar in contact brengt.


www.yidaki.nl / info@yidaki.nl
Ziet u geen framepagina www.yidaki.nl

In Australie zijn verschillende uitvoeringen van de "houten pijp" die qua structuur en functionaliteit zich van elkaar onderscheiden.Er zijn sommige uitvoeringen die elkaar overlappen in bepaalde catagorieen.

De didgeridoo is een houten pijp, welke van binnen door termieten is uitgehold in rechte of conische vorm. De houtsoort is van een Eucalyptus boom, die in de regio te vinden is. Na bewerking is deze geschikt voor het didgeridoo spel.

De Yirdaki is een type didgeridoo dat in gebruik is bij de Yolngu (aboriginals van de noord-oost kant van Australie). de Yirdaki is totaal verschilend van andere didgeridoo's door zijn opbouw en daardoor geschikt voor de NO arnhemland stijl.

De correcte spelling is Yirdaki en niet Yidaki. De "rd" is een klank welke niet in onze westerse taal voorkomt. Om de klank te verkrijgen moet je de tong in een retroflex stand zetten en gebruiken. De nadruk moet ook op de eerste lettergreep gelegd worden en niet op de laatste.